Nie ma drugiej takiej kuchni na świecie, jak kuchnia włoska. Wszystko dlatego, że jedzenie we Włoszech nie jest jedynie czynnością czysto fizjologiczną. Sami Włosi bardzo chętnie celebrują posiłki, nie uznając jedzenia bez odpowiedniej atmosfery i w szybkim tempie. Chyba cały świat kojarzy słynne włoskie, rodzinne biesiady – w tym tkwi właśnie cały urok włoskiej kuchni.

Tajniki kuchni włoskiej

Kuchnia we Włoszech jest taka wyjątkowa, bowiem opiera się w dużej mierze na produktach świeżych i o wysokiej jakości. To wszelkiego rodzaju warzywa i owoce, ryby, owoce morza i cała gama ziół: oregano, rozmaryn, czosnek, bazylia czy tymianek. Produkty niezmiennie kojarzone z Włochami to parmezan, oliwa, oliwki czy sery.

Jedzenie włoskie w Krakowie

Umiejscowiona bezpośrednio przy Rynku Głównym w Krakowie restauracja włoska Da Pietro już od dwudziestu pięciu lat jest miejscem wartym zaznaczenia na kulinarnej mapie miasta. Stała załoga lokalu dba o to, by wysoka jakość dań, pyszne wina i przyjemna atmosfera od lat zaspokajały nie tylko podniebienia, ale i serca gości.

Sekretem Da Pietro jest kuchnia oparta na świeżych, tradycyjnych włoskich produktach. Niemniej jednak w karcie menu znajduje się również miejsce dla produktów sezonowych, takich jak grzyby czy dynia.

Szef kuchni nie tylko oferuje swoim gościom tradycyjne włoskie dania, ale także stara się ich zaskoczyć autorskimi recepturami, czyniąc z restauracji miejsce idealne na spotkanie w gronie przyjaciół, romantyczną randkę czy celebrowanie urodzin.

Amatorzy dobrych trunków z pewnością docenią bardzo bogatą gamę win, oferującą nie tylko włoskie alkohole, ale i te pochodzące z różnych rejonów świata.

Zobacz też: Restauracja włoska Kraków | DaPietro